Opel Vectra: olajcsere

2005.06.01. 12:11
Fokozott igénybevételnél a gyártó is ajánlja a sűrűbb periódust.
Tisztelt Doktor Úr!

Szerencsémre eddig sok típussal kellett hosszabb barátságot kötnöm (VW, BMW, Nissan, Peugeot ezek mindegyike kb. 120 ezer km), és nem hagytak cserben semmilyen körülmények között (igaz megadtam mindent Nekik amire tellett). Azonban 15 ezer km-enként szervizt kaptak.
Most egy új Opel Vectra 1.6 tulajdonosa vagyok. Meglep a 30 ezer km (nálam 5 hónap futás) szervizintervallum, mivel most 8 ezer km-nél kólaszínű az olaj, és autódiagnosztikában profi rokonom és kedvenc autószerelőm szerint sem kizárt, hogy parasztvakítás az, hogy egy akármilyen fullprofi olaj ezt kibírja, nem beszélve az egyebekről.
Kérlek oszd meg ezzel kapcsolatos véleményedet, mert szerintem a cél csak a motor idő előtti elhasználódása, és a vegyél 3 évente másikat elv.

Üdv, egy tisztelőd:
András

Kedves András!

Nehéz ebben állást foglalni.
Egyrészről a gyártók állítják, bírja a motor. Másrészről az olajgyártás már olyan szinten van, ami indokolhatja a hosszú csereperiódust. Természetesen senkinek sem kötelező ehhez tartania magát. Fokozott igénybevételnél a gyártó is ajánlja a sűrűbb periódust. Ezen túl, mindenkinek szíve joga, mikor cseréli.
A tapasztalat azt mutatja, nem gond a motornak a 30 ezer km. Azonban a 16 szelepes motoroknál jellemzően sokszor fordul elő mostanában gyors kopás, amit igazán a gyártó sem tud magyarázni.
Szerintem tegyen belátása szerint, akár egy 20 ezres cserével is. A lényeg, hogy mindig minőségi szűrőt és olajat használjon, lehetőleg a gyártó ajánlásával.

Ficzere Miklós