Fél évet bírnak az izzítógyetyák

2005.11.29. 20:31

1,7-es Astrám mintegy fél év alatt tönkreteszi az izzítógyertyákat

Tisztelt Autódoki!

1996-os 1.7-es Isuzu diesel Astrám kinyírja, kb. fél év alatt az izzítógyertyáimat. Minden szerelő akivel beszéltem azt mondja, hogy a relé rossz. Azonban én hallom amikor lekapcsol, ezért rámértem az "izzítósinre" és a következőket tapasztaltam: Mikor ráadom a gyújtást 12V jelenik meg rajta ami pár másodperc múlva megszünik, ezt egy kattanás is jelzi a relé felől. Tovább fordítva a kulcsot az indításhoz újra feszültség alá kerül és járó motornál is rajta marad ki dudja meddig. Van, hogy csak pár másodpercig (ismételt kattanás jelzi, hogy lekapcsolt), de volt olyan is hogy csak 20 perc autózás után , amikor leállítottam a motort akkor hallottam a kattanást. Mi okozhatja ezt?

Válaszát előre is köszönöm:

Nagy László

Kedves László!

Bizonyos diesel izzítórendszerek utóizzítással segítenek a motor egyenletes járásában. Ahhoz, hogy tudják, meddig kell még működniük, a vezérlőegység hőgombájától vesznek jelet.

Amennyiben ez a gomba hibás, akkor sajnos elképzelhető, hogy túl sokáig izzítanak, ezzel a gyertyák korai elhasználódását okozva. Azonban az is megtörténhet, hogy esetleg a gyertyák minősége hagy némi kívánnivalót.

Üdv:

Ficzere Miklós