Gondozásmentes akku

2006.11.10. 16:38

Tényleg gondozásmentes?

Kedves Autódoki!

Gondozásmentes akku van a kocsimban, nyár óta, tehát nem túl régi. Az autó télen-nyáron az utcán áll és van hogy 5-6 napig be sincs indítva, és akkor is többnyire csak rövid távú, városi furikázás van. Ez télen szerintem azért kihívás az akksinak.

Kérdésem az lenne h ezek az akkuk valóban gondozásmentesek? Télen sem kell töltenem?

Köszönöm:

Kiss Pál

Kedves Pál!

A gondozásmentes akkumulátorban az elektromos áram hatására bekövetkező tulajdonképpen vízbontás visszaalakul és a zárt rendszer révén nem párolog el stb., ezért nem kell ioncserélt vízzel utántölteni. A csökkentett gondozásigényű akkumulátoron már vannak kinyitható cellakupakok, ott lehet ellenőrizni a szintet, de nem szükséges olyan sűrűn, mint a hagyományos (ma már ritkán kapható) akkumulátorok esetében.

Sajnos a rövid városi utak, relatíve sok fogyasztóval (ablakfűtés, rádió, lámpa, féklámpa) alacsony fordulaton azt eredményezi, hogy az akkumulátor kisebb töltést kap, mint amennyit kiveszünk belőle, de optimális esetben is alig többet. Ennek eredménye az akksi lemerülése, elgyengülése, kapacitásvesztése. Egyetlen megoldás lehetséges: ha nem megyünk a nagyihoz vidékre, hosszú útra, akkor kéthetente kivesszük az akkumulátort és töltőre tesszük, alacsony töltőáramal - 1-3 A-rel - kb. 15 órát töltjük. Ekkor észhez tér, kapacitását visszanyeri és vidáman tekeri majd nagy hidegben is az autót.

Üdvözlettel:

Autódoki