Meddgi pörgethetem az 1,4-es Fiestát?

2006.11.29. 11:16

Pirosba 4500-nál kerül a mutató

Kedves Autódoki!

Vettem egy 2006 1,4 TDCI Fiestát. Kérdésem annyi, hogy meddig rörgethetem autópályán tartósan, 130-nál 3000/perc pörög. Mehetek ennél gyorsabban a motor károsodása nélkül? 7000km van benne. 4500/perc kerül pirosba a mutató

Köszönöm:

Ice Cube

Kedves Ice Cube!

Ha ragaszkodunk a műszaki dolgokhoz, akkor azt kell mondanom, hogy a 4500-nál kezdődő piros mezőbe ne forgasd bele, az alatt nem lehet baja a motornak a fordulat miatt. A piros mező alatti tartományt biztosan és tartósan tudja a motor, erre van méretezve. Ezek a műszaki tények.

Azonban azt is tudjuk, hogy a motoroknak van egy tartomány, ahol szépen zenélnek, jó érzés itt utazni, hangjuk szép és nem rezonanciafrekvencián vannak ilyenkor, szépen simán futnak. Ez motorja válogatja, még néha azonos típuson belül is. Az is műszaki tény, hogy az alkatrészek kopása a fordulattal hatványozotan nő, tehát minél lejjebb tartod a fordulatot annál hosszabb életű lesz a motorod.

Általában a gyártók úgy választják meg az áttételeket, hogy a "szabványos" autópálya tempót, (ha beszélhetünk ilyenről), tehát a 130-at kis zajjal és jó fogyasztással tudja az autó, úgymond ide van tervezve. Ha ez 3000 1/min fordulatnak felel meg, akkor én azt mondom, hogy 3500 fordulat felett tartósan ne közlekedj vele, ez az a tapasztalati érték, ahol még a kopások, a zaj és a termikus terhelés is elfogadható szinten marad.

Üdvözlettel:

Autódoki