92-es, 250 ezret futott Vento olajfogyasztása

2006.11.30. 11:17

2000 km-enként 1 liter. Mi lehet az oka?

Kedves Autódoki!

Van egy 92-es 250e km-t futott Ventom, ami 2000 km-ként kb. 1 liter olajat fogyaszt el. Fogyasztása pedig 6.5l/100km. Lehetséges, hogy már kopott a motor?

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Az olajfogyasztásnak csak az egyik oka a motor kopottsága. Lehet, hogy egyéb helyen is veszti az olajat, pl. ezek a motorok jellemzően a fűtengely szimmeringnél szoktak könnyezni, aztán a kartergáz légszűrőbe vezetésnél az olaj lecsapódását segítő berendezés (szelepfedélen) gyakran elkoszolódik és az olaj nem csepeg vissza a szelepfedél alá, hanem a légszűrőbe kerül és a motor beszívja, megeszi azt.
Egyébként a 250e km önmagában még nem kellene, hogy ekkora olajfogyasztást eredményezzen a tapasztalatok szerint. Azért hangsúlyozom, hogy a tapasztalatok szerint, mert a gyár 1000 km-re 0,8 liter olajfogyást még engedélyez, ekkor még nem indokolt a beavatkozás.

A másik jellemzően olajfogyasztást okozó körülmény, ha az autót sokat és majdnem mindig városi használatban üzemeltetik. Ekkor az égéstér, a dugattyútető nem éri el azt az üzemi hőmérsékletet, ahol az öntisztulása (korom leégése) hatékony lenne, és előbb-utóbb a gyűrűk megszorulnak és rosszul tömítenek. Az ilyen autó ha kitéved autópályára és tartósan mennek vele 130 km/h-val, esetleg külföldön, Németországban még gyorsabban, gyakran tapasztalható, hogy az olajfogyasztás csökken, a kompresszió végnyomás pedig 2-5 barral megnő.

Üdvözlettel:

Autódoki