BMW 316i teljesítménynövelése

2007.01.03. 15:49
Sportkifugó vagy chiptuning?

Kedves Autódoki!

Gondolkodom hogy 316i (1.9 motor)compact BMW-n milyen modon erhetnek el teljesitmeny novekedest es mekkorat? Talan sportosabb kipufogo rendszer vagy chip tuning? Kerlek adj utbaigazitast.

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Sajnos a szívó benzinmotorok tuningolása nem egyszerű feladat, és korántsem lehet olyan könnyen eredményeked elérni, mint a dízel- és feltöltött motork esetében.

A probléma ott leledzik, hogy itt a benzin-levegő keverési aránytól minimális mértékben lehet csak eltérni, tehát ha több benzint adunk, akkor ahhoz több levegő is kell, aminek a motorba juttatása nem egyszerű feladat, ugyanis ezt a konstrukció többé-kevésbé meghatározza.
A szívóoldali ellenállások sportszűrővel való csökkentése eredményezhet egy kis növekményt, valamint a kipufogóoldali ellenállások kisebb fojtású rendszerrel való csökkentése egy ismert módja a jobb töltéscsere megvalósításának, de nem árt tudni, hogy kevés olyan beavatkozás van, ami a teljes üzemi fordulatszám tartományban növeli a teljesítményt. Alul általában nyomatékot (teljesítményt) vesztünk egy kis felső tartományban bekövetkező teljesítmény növekmény miatt. Ráadásul az autó bizonyos szempontokból nem felel meg többé a gyári állapotnak, esetleg egy szigorúbb műszaki ellenőrzésen (elhaladási és közeltéri zaj mérés) nem is felel meg többé.

Véleményem szerint a minimális nyert többletteljesítmény nem éri meg a ráfordított összeget és az átalakítások egyéb kockázatát.

Üdvözlettel:

Autódoki