Üthet a kerékagy?

2007.01.06. 15:07
120 km/h-nál kezd el rázni

Kedves Autódoki!

Létezik e olyan módszer, hogy a kerékagyat (ezen van a csapágy, és ezen fekszik a féktárcsa, majd a keréket is erre huzzúk fel) az autón esztergálják meg? Egyáltalán létezik az, hogy ez a kerék agy üt? Már vettünk 2-t is és mind a 2 ütőtt. Az egyik kicsit a másik jobban.(esztergán és az autón is néztük). Csapágyat is többszőr cseréltünk, de az eredmény mindig úgyan az. A csapágyat hidegen pérseltük be, ütés nélkül. A jelenség az, hogy kb 120km/h-nál az autó el kezd rázni. Már féltengelyt is cseréltünk (Spidan), de jelenség megmaradt. Ezért gondoltam arra, hogy a kerék agyat teljesen síkra eszergálásával ez a probléma megszünne.

Köszönöm:

Vásárhelyi Géza

Kedves Géza!

Igen, elméletileg létezik olyan féktárcsa szabályozás, ami az autón végzi a tárcsa felszabályozását, én magam is láttam ilyet egy bemutatón, amikor a féknyereg helyére szerelték fel az "esztergakést". Egy holland cég volt a gyártó. Az agyat nem szokták szabályozni, és még olyanról sem igazán hallottam, hogy ütne...pláne kettő egymás után.

A jelenség, a 120 km óra környékén kezdődő remegés nem biztos, hogy közvetlenül a kiegyensúlyozatlanságból vagy az ütésből, hanem egyéb futóműelemek problémáiból is következhet. A kereket és a vele együtt forgó alkatrészeket (féktárcsa, féltengely stb.) nem lehet tökéletesen statikusan és dinamikusan sem kiegyensúlyozni, mindig valamilyen remegést generálnak bizonyos fordulaton (rezonancia frekvencia). Érezhető ez a remegés akkor is, amikor 120-130 km/h sebességről gyenge fékezéssel lassulunk 50-60 km/h-ra. A kormányt úgy rázza, mintha egyenetlen lenne a féktárcsa. Amennyiben a felfüggesztés egyéb elemei rendben vannak, ez a kis remegés nem jut el a kormányig, gyakran még a segédkeretig van fenéklemezig sem, mert az elasztikus elemek elnyelik. Ha ezek az elemek nem tökéletesek akkor lehet a kormányremegés probléma.

Javasolom, hogy (nem jelölt meg tipust) ellenőrizze az alsó lengőkar gömbfejét és másik oldali felfüggesztését, és az összes ilyen jellegű futóműelemet. Tapasztalatból modom, hogy ez gyakorta segít és teljesen elmúlik a kormány remegése.

Üdvözlettel:

Autódoki