Olcsóbb sportkifugót tennék új 1,3-as Swiftre

2007.01.07. 15:07
Elveszhet a teljes garancia?

Kedves Autódoki!

Új 1,3 swiftre szeretnék hátsó kipufogó dobot, hogy valamivel normálisabb hangja legyen, illetve normális véget rá. Az a kérdés hogy okoz-e gondot ha a legolcsóbb "sport" hátsó dobok közül választok, illetve lehet-e azt valahonnan tudni hogy kb milyen hangra számíthatok?

Ezenkívül, azt mondták a márkaszervízbe ha nem náluk szereltetem fel az új kipufogót akkor elvesztem a teljes garanciát, ez csak ilyesztgetés vagy tényleg így van?

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Sajnos az utángyártott kisipari doboknál semmit nem lehet tudni előre, sem a hangját, sem a várható élettartamot... Ráadásul nagy részüknek homologizációs papírja sincs, következésképpen szigorúan véve közúti közlekedésre nem alkamas. Kivételek ezek alól az ismert gyártók dobjai, amelyeknek van megfelelőségi nyilatkozatuk. Ezek ára természetesen magasabb.
Ami pedig a garanciát illeti, irányadónak mindig a gyártó és forgalmazó garanciális feltételeit tekinthetjük, kiegészítve a magyar vonatkozó fogyasztóvédelmi törvényekkel.

Általánosságban elmondható, hogy ha a járműre nem a gyártó által jóváhagyott alkatrészeket szereljük fel és nem a gyártó által szerződéses viszonyban lévő műhelyben, akkor a gyártó nem tud garanciát (jótállást vagy szavatosságot) vállalni a termékre és az autóra sem. Természetesen ha egy kipufogót szerelnek fel, akkor a teljes autó garanciáját nem vonhatják meg, de az azzal kapcsolatban lévő részek (pl. motor) garanciáját igen.

Üdvözlettel:

Autódoki