Punto 1,4 GT-met gyakran padlózom

2007.01.26. 11:58
Mit kell cserélni olajcserekor?

Kedves Autódoki!

Fiat Punto 1.4 GT Turbo típusú autóm van. 7-8 ezer km megtétele után szoktam olajat cserélni / Castrol RS 10w 60 / , gyakran használom városban és " verseny" üzemmódban.

Kérdéseim: jó olajat használok e?, normális e, hogy 4500 - 5000 km után egy liter olajat rá kell tölteni?, minden olajcserénél cserélni kell e az összes szűrőt?, mennyi ennek az olajnak a normális csereperiódusa, kell e ilyen sűrűn cserélni ahogy én teszem?

Köszönöm:

Krisztián

Kedves Krisztián!

A csereperiódusra vonatkozóan az autó gyári adata a mérvadó, ettől eltérni, hosszabb periódust alkalmazni az olajtól függetlenül nem szabad. A kenőolaj elhasználódása leginkább a motor konstrukciójának és az olajtöltet mennyiségének a függvénye. Az olajfogyasztás maximális értékét a gyártók általában 1 liter/1000 km-ben szokták meghatározni, ha ez alat van, akkor beavatkozást nem igényel, hiszen szélsőséges üzemi körülmények között (pl. az említett városi utazás és a "versenytempó" ilyenek) az olajfogyasztás a normális többszöröse is lehet anélkül, hogy meghibásodásra, kopásra gyanakodhatnánk.

A turbófeltöltős autók helyzete még speciálisabb, itt a turbó szabályzásának és természetesen műszaki állapotának az olajfogyasztásra nagy hatása van. Az említett motorolaj első megközelítésben jó az autóba, azonban ha fogyasztja, akkor egy hasonló jó minőségű, de más viszkozitású olajat érdemes kipróbálni, hátha az olajfogyasztás mérséklődik.

Az olajcserénél kell (gépkönyvi előírás) az összes szűrőt cserélni, egyébként is ajánlott, pláne nagyobb igénybevételű motornál.

Üdv:

Autódoki