Csörög a Trabantom

2007.03.20. 23:39

Ki lehet tisztítani a hidrotőkét?

Kedves Autódoki!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a trabantom folyamatosan csörgő hangot ad.Azt mondták, hogy ez a hang a hidrotőkéktől jön. Olvastam az előző válaszában, hogy ezek megtelnek olajiszappal.Az volna a kérdésem, hogy ezt az olajiszapot kilehet e pucolni a tőkékből, hogy a motornak újra szép hangja legyen.

Köszönöm:

Laci

Kedves Laci!

Mielőtt a hidraulikus szelephézag-kiegyenlítőket kezdenénk tisztogatni, nem árt tudni, hogy azok bizony el is tudnak romlani, megkopni és megragadni. Ezek ellenőrzését még kiszerelve is nehéz elvégezni, de nyomásra valamiféle kis rugalmasságot kell mutatniuk; ha nem rugóznak, akkor nagy valószínűséggel rosszak, és semmilyen tisztogatás nem fog rajtuk segíteni. De legyünk optimisták és gondoljunk arra, hogy a sok városi, rövidutas üzemtől a tőkékbe került gyantás szennyeződés és olajiszap hatására beálltak.

Ezek tisztítására sok gyártótól sokféle motorbelső-tisztító kapható, amelyek magas oldószerhatásuk lévén ezeket feloldják, az olajáramba kerülnek és a szűrőn fennakadnak. Olaj- és szűrőcsere előtt kell beletenni a motorba és vagy álló helyben járatni vagy mérsékelt tempóban menni velük 10-20 percet. Érdemes valami neves gyártó termékét választani, minden nagyobb benzinkúton kaphatóak ezek.

Üdvözlettel:

Autódoki