Avensis fékezésre ráz

2007.03.23. 21:22

A tárcsák nem kopottak, fékpadon jó

Kedves Autódoki!

Egy kedves ismerősöm 2000 évjáratú 1.6 -os Toyota Avensis márkájú autója a következő hibát produkálja: Fékezésre beráz, minél erősebb a fékezés, annál jobban. Ránézésre a tárcsák és betétek jók, nincsenek megégve, nincsenek elkopva. A műszaki vizsgához tartozó fékpadmérésen a fékek tökéletesek. A futómű jó, többször át lett nézve, semmi sem lóg. A kerekek jók, új acélfelnin új téligumival kicentírozva is csinálja. A hiba évek óta fennáll, de a féktárcsák még sosem voltak cserélve mert még nem koptak el.

Van valami ötleted? Esetleg üt a féktárcsa? A műszaki vizsgára felkészítő fékmérés kimutatja az esetleges tárcsa ütését?

Köszönöm:

Miki

Kedves Miki!

A fékrázást (remegést) a fékpad csak akkor mutatja ki, ha erős fékezéskor is egyenetlen fékerőt produkál az autó, ez pedig csak akkor van, ha valami már nagyon kopott és deformált akár a féktárcsa, akár ha hátul dobfékes, akkor a fékdob. Sajnos a finom kormányrázás olyan dolgoktól adódik, amik erősebb fékezéskor már nem produkálnak fékerő-ingadozást, ezért nehezen diagnosztizálható. A kormányremegés általában több kisebb problémából adódik, pl. féktárcsa egyenetlenség és futóműelemek kopottsága, összekötő gömbfej és lengőkarszilent kopottsága stb.

Én a féktárcsára gyanakodnék első körben, egy ügyes esztergályos meg tudja forgatni és az ütését kimérni. Mindenképpen egy tizedmilliméteren belül kell lennie, ha kívül van, akkor az okot már meg is találtuk.

Üdvözlettel:

Autódoki