Fabia kötelező szervize

2007.04.02. 10:10
Éves vs. 15 ezer kilométer

Kedves Autódoki!

Egy 2002 1.4-es 8 szelepes 68 lóerős motorral felvértezett Skoda Fabia gépkocsi elégedett tulajdonos vagyok. A szervíz 15 ezer km vagy 1 év intervallumonként esedékes. Legutóbb a hatvanezres szervízen decemberben estem túl, az autóm júniusi. Annak ellenére, hogy nem futja le a 15ezer kilóméterét olajcserét ír elő a könyv illetve hajt végre a márkaszervíz. Kérdésem a következő: Mi van akkor, ha nem hajtatom végre a szervízt az évfordulón, csak amikor az olaj ténylegesen kiszolgálta az idejét, tudom vannak más páros évhez kötődő cserék is de azok idén nem esedékesek. Más gyártó az autóihoz nem ír elő éves szervízt, csak kilóméter szervízt. Ez átültethető-e a skodára is? Józan ésszel belegondolva nem látnám akadáját. Mert egyébbként más olyan tartozék technikai megoldás sincs benne ami például egy Toyotában ne lenne, ahol viszont kilóméterszervíz van. Eddig is zavart ez a dolog, mert nem jött ki az éves szervíz kerek 15 ezerre, de csak 2 max 3 ezerrel maradtam el a limittől, de! összeszámolva az így elvesztett kilómétereket szerintem gazdságtalan lesz az üzemeltetés lassan.

Köszönöm:

Péter

Kedves Péter!

Az éves vagy időszakos szerviz beiktatása a futásteljesítményhez kötött szerviz mellé azért szükséges, mert bizonyos üzemanyagok (az olaj is, de a fékfolyadék leginkább) és bizonyos alkatrészek is öregednek az idővel. Ezek a szervizek biztosítják azt, hogy amikor esetleg hosszabb állás után ismét üzembe kerül az autó megfelelően működjön.

Az időszakos szerviz intervallumát a gyárban határozzák meg, a legrosszabb körülményeket (nagy hőingás, nyirkos tárolás stb.) figyelembe véve. Ha Ön nem így tárolja az autóját, száraz garázsban áll, akkor az időszakos szervizintervallumának kis meghosszabítása (50%) még megengedhető, de két évnél semmiképpen ne legyen hosszabb.

Üdv:

Autódoki