90-es Wartburg kipufogója füstöl

2007.06.04. 17:04

Szelepfedél alól csattogás hallatszik

Kedves Autódoki!

Van egy 90-es, 1.3 Wartburg-om. Kb egy hete észrevettem hogy alapjáraton is, de magasabb fordulatszámon is füst jön a kipufogóból , de olyan szinten , hogy az udvaron nem lehet megmaradni. A kérdésem az hogy ezt a jelenséget okozhatja-e rossz gyújtás, karburátorbeállítás?

Valamint van egy régebbi problémája. Erős csattogás hallatszik a szelepfedél alól. Hidegen kevésbé hallható , melegen valami iszonyatos hangos klappolása van a motornak. További kérdésem hogy a 2 probléma összefügghet-e egymással?

Köszönöm:

Imre

Kedves Imre!

Amennyiben a kipufogóból kékes füst jön, akkor az valamilyen tömítetlenségre utal, az égéstérbe olaj kerül. Általában ez nem közvetlen okozója kopogásnak, de előfordulhat, hogy gyűrű tört el, megsértette a hengerfalat, stb., ez adhat zajt. Összefügghet a probléma úgy is, hogy valami a vezérléssel, a szelepekkel nincs rendben, és ott is juthat olaj az égéstérbe, néha nehéz gyakorlattal rendelkező szerelőknek is meghatározni pontosan a zajforrást, azt a szerkezeti részt (vezérlés, forgattyús mechanizmus, stb.), ami a zajt adja. A motor hőfokával változó kopogás is sok dolog lehet, de sajnos ez gyakorlat hajtókar vagy esetleg nyugvó főtengely csapágy.

Én mindenképpen azt javasolom, hogy vigye el egy szerelőhöz, a helyszíni diagnosztikát semmi sem pótolhatja.

Üdvözlettel:

Autódoki