Chiptuning benzines Mitsubishi Carismába

2007.06.06. 22:47

Érdemes?

Kedves Autódoki!

Olyan kérdésem lenne, hogy egy Mitsubishi Carismam van 1.6os benzines gyárilag 90Le. Direktszuro és sportdob van rajta, és én szeretnék chiptuningot rakatni bele!Érdemes-e, észreveheto lesz-e a különbség?

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

A chiptuning alapja, hogy a motorba elektronikus úton több levegőt és a hozzá szükséges tüzelőanyagot jutassunk. Egy benzinmotor jellegénél fogva adott üzemanyaghoz adott mennyiségű levegőt "kér" és akkor adja le a maximális fajlagos teljesítményét. A többlet tüzelőanyagot el tudjuk chiptuninggal, a vezérlő módosításával érni, azonban a többlet levegőt a megnövekedett tüzelőanyag mennyiséghez nem tudjuk bejuttatni, mert nincs pl. turbo nyomás, amit tudunk növelni... A sima, szívó benzinmotorok vezérlő módosítása, chiptuningja ezért közel nem hoz olyan látványos eredményt, mint a feltöltött társaiké, főleg a dízel testvéreié, ahol a működési el is más. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 1-3 lóerőt lehet elérni, pontosabban olyan 3-5%-nyi teljesítmény-növekményt.
Ha a vezérlő módosítása együtt jár a töltéscserét javító egyéb dolgokkal, mint sportszűrő, kisebb fojtású kipufogó akkor akár 5-8% is elérhető, tehát a 90 lóerős autót olyan 94-96 lóerős is lehet. A költségek függvényében pedig mindenkinek magának kell eldönteni, hogy ez megéri-e.
Felhívnám azonban a figyelmet, hogy egy hosszabb nyitási időre programozott befecskendezőszelep, azon túl, hogy a dús keverék miatt még kisebb teljesítményt is okoz, a katalizátort is gyorsan tönkreteheti.

Üdvözlettel:

Autódoki