Adalékanyagok dízel üzemanyaghoz

2007.06.06. 22:48

Mennyire hasznosak?

Kedves Autódoki!

Az után érdeklődnék, hogy az üzletekben kapható diesel üzemanyaghoz adható adalékanyagok, amelyek a befecskedező rendszer tisztántartását, halkabb működést igérnek, javallottak-e avagy sem? Nem szeretném tönkre tenni porlasztócsúcsokat, mert nem lenn olcsó mulattság. Így kiváncsi vagyok az Ön/Önök véleményére, mennyire hasznosak? Mivel több fajta is létezik, lehet megérne egy cikket avagy nagytesztet, mennyire hablaty ez a dolog.

Köszönöm:

Iván Gábor

Kedves Gábor!

A sok ígéret legalább fele nem érzékelhető és csak optimális esetben mérhető, de az adalékok mégsem feleslegesek. Valóban gátolják a lerakódásokat és hatásuk miatt a víz emulziót tud képezni a gázolajjal és benzinnel is, és a motor hiba nélkül megeszi, nem gyűlik össze a tank alján vagy a szűrőben.

Gyantás lerakódásokat is erőteljesebben oldják, mint maga a tüzelőanyag, így hatásuk nem mellékes. Egyes adalékok a gázolaj szivattyúzhatóságát is javítják, hidegben dermedéspontjukat csökkentik.

A sok ígéret valóban igaz egy olyan autó esetében, ami mint egy orvosi ló, minden hibával rendelkezik. Jól működő autó esetében leginkább a lelkünknek használ, noha valóban van kimutatható hatása, amit nem érzünk közvetlenül.

Üdvözlettel:

Autódoki