Légkondicionáló tisztítása

2007.06.07. 23:06

Milyen időközönként szükséges?

Kedves Autódoki!

Opel Astra Classic II. autóm van, 40,000 km és általában bekapcsolt légkondival járok. Első kérdésem a diagnózisra vonatkozik. Miből lehet észrevenni, hogy a légkondicionáló tisztításra szorul (jellegzetes szag stb.)? Milyen időközönként javasolt? Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a tisztítást valóban elvégezték? Nem szeretnék úgy járni, hogy áll a műhelyben két órahosszát, nem csinálnak rajta semmit, de sulyos tízezreket fizettetnek ki velem. Hozzávetőleges költsége? Ajánlott műhely vagy egy átlagos Opel szerviz?

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Amikor a légkondícionáló berendezés tisztításra szorul (most nem az esetleges pollenszűrő cserére gondolok) az első jel, hogy kikapcsoláskor, továbbra is üzemeltetve a befúvó ventillátort kellemetlen, büdös párásság jön be az utastérbe. Ez a radiátoron megtapadó baktériumok és egyéb szennyeződések hatására következik be. Később a dolog oda fajul, hogy folyamatosan működtetve is büdös, kellemetlen szerves szagú a befúvott levegő. Amikor csak enyhe büdösség érezhető, akkor elég szokott lenni, ha egy erre tervezett gombaölő, fertőtlenítő spray-vel "kezeljük" a berendezést. Ennek ára gyártótól függően 1200-5000 Ft között van. Ezt otthon is elvégezhetjük, szétszedést nem igényel, csak az adott használati utasítást kell követnünk. Ha már komolyabb a helyzet, akkor a rendszer vagy műszerfal részleges megbontása is szükségessé válhat, ez már kb. 4-5 munkaórát is kitehet.

Javításra, tisztításra leginkább egy jobbfajta klímaszervizt javasolnék, ők jobban specializálódtak ezekre a problémákra, csak ilyeneket csinálnak, egy átlagos Opel szerviznek pedig ez az 1001. probléma, nem biztos, hogy annyira képben vannak.

Az egyszerű, magunknak is elégezhető tisztítást évente érdemes megcsinálni, 3-4 évente pedig komolyabb ellenőrzésre, tisztítás is szükségessé válhat, gázmennyiség és nyomás ellenőrzéssel.

Üdvözlettel:

Autódoki