2007.06.07. 23:07

Mi a véleménye róla?

Kedves Autódoki!

A német licitálós honlapom találtam a VW konszern PD TDI motorjaihoz tuning dobozt, már röhelyes áron, mindössze 20 Euróért. Ugyanezt itthon se adják 13-15 ezernél többért. Egy kinti fórumon nem túl sok jót írtak róla. Ehhez kapcsolódna a kérdésem, hogy Te mit tudsz az ilyen box-okról, hallottál-e már róla valamit? Milyen hibát okozhat a kocsiban? Illetve miért van az, hogy a neves cégek 500Eur alatt nem igazán kínálnak boxot, mi indokolja az ekkora árkülönbséget?

Köszönöm:

Dávid

Kedves Dávid!

Nehéz dolog összefoglalni a tuning boxokat pár mondatban, mert ahogy áruk is, beltartalmuk is különböző lehet. Egy jól megtervezett és több jelet is módosító, közbeiktatott (interface) jellegű tuningbox igenis hatékony, teljesítménynövekmény érezhető a TDi, PDTDi stb. közvetlen befecskendezéses feltöltött motorokon.

Természetesen a motor már ezzel nem tudja a gyári emissziós normákat, még ha szemmel nem is látható a megnövekedett korom és egyéb károsanyag kibocsátása. Az is természetes, hogy az azonos műszaki (szerkezeti) konstrukciójú motorból ha nagyobb teljesítményt nyerünk ki, akkor az jobban igénybe veszi mind mechanikusan, mind termikusan. Ezzel számolni kell, a műszaki életben semmilyen előny (teljesítmény-fokozás) nincs ingyen. Ha ezt tekintjük optimumnak, akkor innen "lefelé" indulva olcsóbbnál olcsóbb tuning boxokat lehet kapni, egészen a teljesen gagyi átverős dobozig, amiben belül gyakorlatilag semmi sincs, láttam már ilyet.

Megbízható, referenciákkal rendelkező cégektől érdemes választani tuning boxokat, akkor vélhetően kevés probléma lesz. Nem akarok senkinek reklámot csinálni, de nekem pl. gyakorlati jó tapasztalataim vannak az autotechnik-saretz.de által készített és forgalmazott boxokkal. Rajtuk kívül még számos cég készít megbízható és jó boxokat.

Üdvözlettel:

Autódoki