Magasabb oktánszámú benzin

2007.06.26. 22:22

Károsodhat a motor?

Kedves Autódoki!

Véleményedet szeretném kikérni magasabb oktánszámú üzemanyag használatával kapcsolatban. 2006-os Ford Focusom üzemanyag-minőségének gyári ajánlása - mint gondolom sok más típusnál is - minimum 95 oktánszámú ólmozatlan benzin. Mivel felső értéket nem írtak le és miután az interneten körüljárva a témát - az anyagi vonzatait leszámítva - csak előnyeit olvastam a nagyobb oktánszámú üzemanyagoknak, rendszeresen 98-ast tankoltam. Most, hogy a 98-as eltűnni látszik a kutakról 100-as oktánszámú üzemanyagot töltök autómba. A napokban egy kollégám megemlítette, hogy úgy tudja, magasabb oktánszámú üzemanyag káros is lehet a motorra (pl. hosszú távon kiéghet a hengerfejtömítés). Ezért szeretném tudni, hogy igaz lehet-e a fenti állítás, illetve vannak e más hátrányai a magasabb oktánszámú üzemanyagok használatának?

Köszönöm:

Sándor

Kedves Sándor!

A magasabb oktánszám azt jelenti, hogy az adott benzinnek magasabb a kompressziótűrése, a magasabb kompressziójú motorokban sem következik be öngyulladásos égés, a benzin alkalmasabb magasabb kompressziójú motorokban való használatra is. Ebből következik, hogy az adott kompressziójú (sűrítési viszonyú) motorban (ami konstrukciós sajátosság, nem változtatható egyszerűen), nem jelent előnyt, de hátrányt sem.

Nyáron, nagy melegben, kiváltképp olyan autókban, ahol a kopogásérzékelős motor a kopogási határ alá helyezi kevéssel az előgyújtás időpontját, a magasabb oktánszámú benzineknek valóban van érezhető hatásuk, de hátrányuk - az árukon kívül - semmi nincs, bármiben nyugodtan használhatók.

Üdvözlettel:

Autódoki