Hajtókar átlyukasztotta a motorblokkot

2007.06.26. 22:23

Gyártó átvállalja a költség egy részét?

Kedves Autódoki!

Van 1 Mitsu L200-as pick up-om.2002-es évjárat.Eddig úgy gondoltam remek autó, kötelező szervízeken kívűl nem kellett mást eszközölni rajta.Erre minden előjel nélkül 150000 km-nél a hajtókar átjukasztotta m.blokkot.A szerelők szerint a hajtókar anyaghibája okozhatta a problémát.Lehet ezzel valahol érvelni, vagy az egész javítási költség engem terhel ilyen esetben?Vagy pedig megéri futni 1-2 kört a gyártó képviselőjénél.Kicsit furcsának tűnik,h. egy 6 mill-os autóra anyaghiba miatt 5 éves korában milliókat(esetleges motorcserénél) kell fizetni.

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Hivatalosan a fődarabokra és a hajtásláncra sem kötelező senkinek 4 év garanciát vállalni, ez az autó már majdnem négy éves, talán több is.

Másrészről pedig ha mindig hivatalos szervizben volt javítva az autó, erről igazolása (szervizfüzet, szervizben nyitott munkalapok) is vannak, akkor általában a valamit magukra adó gyártók ilyen esetekben valamilyen költségátvállalást szoktak vállalni, azonban hangsúlyozni szeretném: erre nem kötelezhetők, csak a jóindulatukra van bízva. A gyárak a hivatalos partnereknek gyakorta adnak egy olyan listát, amiben a gyakrabban előforduló meghibásodások (nem típushibák!!!) fel vannak sorolva és az erre adható költségtérítések, amiket még a gyártó átvállal. Persze ennek alapfeltétele az itthoni vásárlás és a rendszeres, nyilvántartott szervizlátogatás. Ha ez nem így van, akkor sajnos nem valószínű, hogy bármi költségátvállalás lehetséges és várható.

Üdvözlettel:

Autódoki