Klíma használata, tisztítása

2007.06.27. 23:19
Gombásodás megelőzése

Kedves Autódoki!

Mit kell tudni a rendeltetésszerű klímahasználatról? Pár mondatban összegezné a legfontosabbakat?

Gondolok itt pl arra, hogy az egyik barátom azt javasolta, hogy a gombásodás elkerülése miatt ajánlatos az autó leállítása előtt pár percel már kikapcsolni a klímát és tovább járatni a ventillátort. Ez igaz?? Mert előfordul, hogy ilyenkor meleg, "nehéz" párás levegő kezd el beáramlani az utastérbe, szóval nem gondolnám, hogy ez így jó! Hogyan járjak el helyesen? Ez az első klímás autóm (3-as BMW)!

Köszönöm:

Z. Sándor

Kedves Sándor!

Az Ön barátjának tökéletesen igaza van! Én is azt csinálom, hogy mielőtt megállok az autóval hosszabb időre (pl. éjszakára) előtte lekapcsolom a klímát, kicsit kinyitom az ablakot és magasabb ventillátor fokozatban átszellőztetem a rendszert, hogy a pára leszáradjon a hűtőradiátorról és ne ott száradjon meg rajta, hosszú idő alatt, mintegy melegágyát képezve a gombásodásnak és a büdöst okozó baktériumoknak. A meleg párás levegő kiszellőzik és így a klíma kevésbé (később) lesz büdös. A klímarendszer légcsatornáinak tisztíttatása azonban évente egyszer így sem maradhat el.

Más kiemelni valóan fontos nincs, mert indításkor a kompresszort lekapcsolja a rendszer, korszerűbb autóknál teljes gázas gyorsításnál is kikapcsolja, jegesedést is figyel, a motor túlmelegedésekor a kompresszort szintén lekapcsolja.

Üdvözlettel:

Autódoki