2000-es Mégane alapjárata nem egyenletes

2007.07.06. 22:53
Klíma levesz a motor teljesítményéből?

Kedves Autódoki!

2000-es évjárató 1.6 16v meganeom van. az alpjáratom nem egyenletes, 500 és 1000 fordulat/min között mozog. azt szeretném kérdezni hogy ez természeres e, vagy nem.

a másik kérdésem a klíma berendezéssel lenne. Manuális klíma van a kocsiban, és ha bekapcsolom a kocsi teljesítménye érezhetően gyengébb. városban nem is szoktam használni, mert sokkal nehezebben tudok vele elindulni. városon kívül is sokkal gyengébb akocsi. 5. sebességi fokozatba, klíma nélkül már 2000-2500-as fordulattól jól húz a kocsi, klímával viszont csak 3-3500-as fordulatnál kezd életre kelni. Tavaly is folyamatosan használtam a klímát, de akkor nem éreztem ennyire hogy gyengébb lenne tőle az autó. a klyma gyengítené le ennyire az autó teljesítményét, vagy más. Bár mondjuk már ráférne kitisztítani a klímát, de nem hinném hogy ez okozná a problémát...

Köszönöm:

Levente

Kedves Levente!

A klíma természetesen levesz a motor teljesítményéből, akár 2-2.5 kW-ot is, de azért ennek nem kellene ennyire látványosnak lennie.

Amikor a klímát bekapcsoljuk, a motorvezérlő erről "értesül" és pl. az alapjáratot magasabbra veszi, hogy a klíma miatt ne csökkenjen, ne legyen alacsonyabb az üresjárat. Ez érezhető is, fordulatszámmérőn néha látható egy pici megingás. Ez még normális, azonban a nagy teljesítménycsökkenés semmiképpen nem, véleményem szerint, ha tényleg ilyen mértékű és érezhető a csökkenés, akkor érdemes lenne megvizsgáltatni az autót, mert az is lehet, hogy a kompresszor kezd tönkremenni, szorulni.

Üdvözlettel:

Autódoki