A chiptuning és az igazság

2007.10.11. 19:23

Milyen cégnél érdemes megcsináltatni?

Kedves Autódoki!

A chiptuningot feszegető egyik válaszában azt írta, hogy - amennyiben hozzáértő és tisztességes ember végzi - akkor jó dolog tud lenni. Elmagyarázná, hogy áll ez összhangban a Totalcaron talán tavaly novemberben megjelent "nagy" leleplező cikkükkel?

Arról is ír, hogy csak megbizható céghez menjen az ember. Mondana egyet-kettőt?

Köszönöm:

Csaba

Kedves Csaba!

A korábbi cikkünk is kitér arra, hogy a turbódízel motor elektronikus vezérlését lehet úgy módosítani, hogy középtartományban a nyomaték megnőjön és erősebbnek érződjön a motor. Ekkor a motor relatíve kis légnyelése miatt a turbónak nem kell az egekig pörögni és jellegmezejének a szélén üzemelnie, esetleg a teljesen rossz tartományban, hanem még az elfogadható mezőben. Természetesen a csúcsteljesítményt is lehet módosítani, de az már veszélyes, egyes szerkezeti részek túlterhelődnek, a hosszabb üzem során élettartamuk csökken.

Nem szeretnék javasolni egy konkrét céget sem, mert én magam sem teszteltem az autóikat sok ezer kilométeren keresztül. Nyilván olyan céget érdemes választani, aki nem a benzinkút parkolójában tölti fel az OBD-n keresztül a szoftvert, hanem műhelye, esetleg még fékpadja is van. Esetleg még számlát is tud adni. Azt azonban soha ne felejtsük el, hogy a nagyobb teljesítmény nagyobb mechanikus és termikus terhelést okoz.

Üdvözlettel:

Autódoki