Szoftverfrissítés 1,4-es Fusionön

2007.10.12. 18:57

Utána mindig csökkent a növekvő fogyasztás

Kedves Autódoki!

Ford Fusion Fresh 1.4 benzin 2005, két éve használom ezt az autót. Az éppen lezajlott kétéves garanciális szervízen a megemelkedett fogyasztásra panaszkodtam. A szervíz válasza - software frissítés, ami meg is történt. Ez egy éve pontosan így zajlott. Akkor a frissítés után tényleg javult valamennyit a fogyasztás, de egy év alatt szép fokozatosan újból megnövekedett.

Kérdésem, hogy véleménye szerint ez egy speciális probléma, vagy inkább általános? Hogyha elfogadható fogyasztást akarok, félévente-évente frissítgethetek? Egyáltalán - mitől és hogyan romlik el egy sofware? És lehet-e tenni valamit ellene? Ha ez egy normális számítógépen történik, akkor lefagy a program és annyi. A program és a kocsi viszont látszólag hibátlanul fut?

Köszönöm:

Kriszbe

Kedves Kriszbe!

Valószínűleg nem a szoftver romlik el, hanem a motorhoz illeszkedő adaptív értékei másznak el, okoznak többletfogasztást, és a szakszervizben ezeket nullázzák, állítják vissza gyári értékre. Sok befecskendező rendszer rendelkezik olyan adaptív értékekkel, amelyek a motor állapotához igazodva valamilyen tényezőt kompenzálnak, növelik a befecskendezett mennyiséget (fuel trim) vagy egyszerűen egyéb dolgot módosítanak a jó indíthatóság és az egyenletes motorüzem érdekében. Ez némi többletfogyasztást okoz. Ha a szervizben pl. gyertyát cserélnek és az adaptív értékeket nullázzák (gyári alapállapot) akkor a fogyasztás javulhat.

Ilyen dolgot el tudok képzelni és szakmailag magyarázható, de az is előfordulhat, hogy a gyártó kiad egy jobb szoftvert, azt pedig rátöltik... De ez nem jelenti azt, hogy a régi elromlott vagy meghibásodott.

Üdvözlettel:

Autódoki