Kíméletesen járok 1,4-es TDI-s VW-mmel

2007.10.12. 18:58

Barátaim azt mondták, fúrjam ki a turbócsovet

Kedves Autódoki!

Egy turbofeltotltos VW-em van,1.4 literes TDI motorral.A barataim igen sokat kacagnak rajtam,mert mertekletesen kozlekedem az autommal(lakott teruleten 50,kinn 90).Uzemmeleg motorral 2500 korul valtok,1800-2000es fordulatszamtartomanyban autozom.Szerintuk ha ezt igy folytatom,a turbomnak nem sok van hatra.Megtelik majd olajjal,azt a turbo benyomja a hengerekbe,s a motor besul,vagy jobbik esetben csak a turbom megy meg..mondogatjak.Tessek mondani,igaz ez?azt is mondtak,furjam ki a turbocsovet,s neha eresszem le az olajat a turbobol.De ez szerintem tragar beavatkozas!

Köszönöm:

István

Kedves István!

Barátai valószínűleg viccelnek Önnel amikor ezt mondják. Ahogy Ön használja az autót, arról álmodik minden belső égésű motor. Kis terhelés, közepes fordulat, optimális. A legnagyobb baj, ami történhet (extremitásoktól eltekintve), hogy az állandó alacsony fordulat miatt lekormozódik a kipufogó és a turbó... Néha azonban nem árt egy-egy kipörgetés, egy kis autópályamenet.

A jó állapotú turbó nem szórhat annyi olajat, hogy az káros legyen, ha pedig már kopott, akkor az olajfogyasztás és füstölés is jelzi. Akkor már a komolyabb beavatkozás sem kerülhető el egy turbófelújítás képében...

Üdvözlettel:

Autódoki