Senator fura váltóhibája

2007.10.19. 15:54

Legalább 6 szerelőnél voltam

Kedves Autódoki!

Végső elkeseredésembe írok neked (nektek)! Kb. egy hónapja írtam az autódoktornak, egy 1989-es 3000-es autómata váltós E-s Senatorral kapcsolatban. A probléma a válltóban, vagy az elektronikában leledzik. Először a km/h mutató elkezdett el, el ejteni és akkor a váltó is meszünt működni. Akkor én megnéztem a válltóolajszintet ami min. alatt volt, utánnatöltöttem és működött pár napig. Aztán sajnos megint kezdte, akkor megnéztem az összes elektromos csatlakozást ami kijön a váltóból, mindet befújtam contact spray-vel, akkor megint jó volt kb fél napig, míg nem kelett egy nagyot fékeznem. Azóta az autó kilóméterórája nem mutat és nem nem vállt rendesen, 3500-4000 fordulatig egyesben marad, csak aztán kezd el felválltani, de azt is csak igen lomhán és végig villog a soprt fokozat visszajelzője.

Nagyjából hat szerelőnél voltunk, elvállalni senki sem akarta (ezt imádom Nagykanizsában...), de mindenki nagyon okosakat mondott. Válltóólaj, elektronika, km/h jeladó... Egy műhely elvállata volna válltócserével 240.000Ft-ért, de annyiért már jó állapotú autót is kapnék, sőt még az átírás is beleférne. Pláne van itthon egy tartalék váltóm!

Köszönöm:

Gábor

Kedves Gábor!

Így látatlanban nem tudok sokat mondani. A sebességmérő műszer kiesése biztosan kontakthibára vagy jeladó-hibára utal, mivel ez bele van kötve a váltóelektronikába is, ezért akár ez is lehet az egyetlen baj, ami generálja a többit. De fordítva is, az elektronikánál egy kontakthiba és akkor kimarad a sebességjel és a váltó vészüzemben, egy előre programozott fix séma szerint vált. Jó hír, hogy ez a váltó valójában nem elektronikus vezérlésű, csak kiegészítő jeleket vesz különböző szenzoroktól, ezért nem valószínű, hogy valami komolyabb elektronikus baja lenne.

Én azt javasolom, hogy vigye el váltójavító szervizbe, ha máshol nem talál, hát Budapesten, ők nagyobb tapasztalattal diagnosztizálnak egy ilyen hibát. Ha pedig nincs a szerviznek tapasztalata, akkor sok türelemre és kitartó keresgélésre van szükség....de ezt nem sok műhely csinálja szivesen, sajnos.

Üdvözlettel:

Autódoki