Nagyot reccsent a váltó 1-esből 2-esbe váltáskor

2007.10.19. 15:55

Sérülhetett a fogazat?

Kedves Autódoki!

A múltkor egy kicsit siettem és 1-ből 2-be elég agresszíven váltottam. Volt is egy nagy reccsenés. Egy-egy ilyen reccs okozhat -e valami problémát rövid vagy hosszú távon? Sérülhet-e a fogazat? Idő előtti kopás, hajszálrepedés, 100.000 km után kidobható váltó stb. jelentkezhet-e? Egyébként új autóról van szó, se előtte, se azóta nem jelentkezett a jelenség, csak idegesít a dolog.

Köszönöm:

Rezső

Kedves Rezső!

Az ilyen jellegű gyors váltásokkor jelentkező reccsenés azért van, mert a szinkrongyűrűnek nincs megfelelő ideje az összekapcsolandó kerekeket egy fordulatra hozni, és a különböző sebességgel forgó kerekek összekapcsolása zajjal jár. Nyilvánvaló, ha az ember mindig így vált, akkor az a fogaskerékpár és szinkrongyűrű előbb-utóbb látni fogja a kárát, azonban ha néha-néha megreccsentjük a váltót, az nem okoz benne kárt, illetve jelentős kopást.

A mai váltók nagyon jó szerkezetek, meghibásodásuk szinte ismeretelen, futásteljesítményük pedig jóval 300 ezer kilométer feletti. Ráadásul nagyrészükben már olajat sem kell cserélni, mert élettartamra vannak feltöltve.

Üdvözlettel:

Autódoki