Peugeot 206-nál fennakad a gázpedál

2007.10.19. 15:55

Nem esik vissza a fordulatszám alapjáratra

Kedves Autódoki!

Az autóm Peugeot 206-os,a következő hibát generálja rendszeresen. Ha előzésnél 4000-fölé viszem a fordulatszámot, egyszerűen mintha fölakadna a gázpedál. Úgy értem ,ha megállok egy lámpánál, nem esik vissza a normál alapjárati szintre, hanem pörög 1400 és 2000-környékén. De ugyan ezt produkálja az autó ,ha tartósan megyek nagy sebességgel autópályán. Egy idő után akár a gázpedált is elengedhetném, mivel a ford. szám úgysem esik le. Az, hogy mitől múlik el, arról fogalmam sincs. Ahogy jön, úgy tűnik el a hiba.

Egyes kollégák szerint az alapjárati szabályzó motor hibásodhatott meg. De mivel nem autószerelők ezért a jóindulatukat díjazván egy kis kétkedéssel fogadom az álláspontjukat.

Köszönöm:

Tamás

Kedves Tamás!

Segített volna, ha megtudom milyen motor van az autóban, központi vagy hengerenkénti befecskendezéses, mert ebből kiderülne sok minden. Így általánosságban érdemes megnézni (hogy a legkézenfekvőbbel kezdjük), hogy ha nem elektronikus gázpedálos az autó, a gázbowden könnyedén mozog-e, illetve nem akad-e meg valamiben. Ha ez rendben, akkor amikor felakad a gáz, akkor a fojtószelepháznál meg kell nézni, hogy valóban kitámaszt-e a pillangószelep (fojtószelep), vagy pedig a megkerülőlevegő-csatornán jut levegő a motorba. A kollégák egyébként jó helyen tapogatóznak, a gyakran városban használt, kis fordulaton üzemeltetett motoroknál előfordul, hogy a fojtószelepházba annyi égéstermék visszajut, hogy bizonyos idő után az alapjárat-állító motor vagy a pótlevegőt adó járat és szabályzása nem működik rendesen, amit egy relatíve olcsó, alkatrészfelhasználás nélküli tisztítás teljes egészében megold.

Üdvözlettel:

Autódoki