Az üzemi hőmérséklet eléréséig ráz az autó

2007.10.19. 15:56

A fojtószelepet nemrég tisztították

Kedves Autódoki!

Induláskor, amíg nem melegszik fel a motor az üzemi hőfokra, az alapjárat nem egyenletes, és érezhetően jobban ráz az autó. A kérdésem, hogy ez lehet-e normális jelenség (esetleg amíg nem alakul ki a kenés , addig csinálja), vagy lehet következtetni komolyabb problémára (a fojtószelep nemrég volt tisztítva, így az elméletileg nem okozhatja).

Köszönöm:

Hrabóczki László

Kedves László!

A fojtószelep az alapjárat egyenetlenségét nem befolyásolja, ha az elkokszosodott, akkor általában nincs alapjárat, lefullad az autó kikuplungoláskor. Az egyenetlen, de közel normális sebességű (fordulatú) alapjárat inkább gyertyaproblémára vagy a hidegindításkori dúsítás problémájára enged következtetni.

Gondolom a fojtószelepház tisztítását követően, amikor az alapbeállításokat megcsinálták, a hibatárolót megnézték, tárolt hiba nem volt. Ez is arra utal, hogy valami olyan részegységnél van a hiba, amit a motorvezérlő nem monitoroz, pl. gyertyák, trafók, egyéb kábelek, hőmérséklet-érzékelők.

Semmiképpen nem normális a jelenség, ezek a motorok a melegítőjáratáskor is enyhén emelt alapjáraton egyenletesen futnak, valami kisebb hibára utal ez a viselkedés, véleményem szerint érdemes megmutatni a szervizben.

Üdvözlettel:

Autódoki