Megoldódott az Alfa 33 váltóproblémájának rejtélye

2007.11.12. 20:59
Elkoszolódik a bronzpersely

Kedves Autódoki!

Az Alfa 33 nehézkes sebességváltásának az okát szeretném felfedni önök előtt. Az imént olvastam egy cikketitt önöknél, hogy a 33 váltóproblémát még egy olvasónak és szerviznek sem sikerült megoldani.

A hiba oka a sebeségváltó bemenő tengelye (nyelestengely) és a lendkerékben levő bronzperselynél keresendő. A hiba a következő: a bronzpersely, melyben a kuplung oldásakor a váltó bemenőtengelyének szabadon kellene forognia, a perselyben lévő korom, por és egyéb szennyeződések miatt akkor is forog, amikor a kuplung oldva van. A hibát a váltó levételekor egy egyszerű tisztítással és jó minőségű gépzsír alkalmazásával megszüntethetjük.

Sajnos szervizelésünk nem lesz hosszú életű, mivel a persely gyorsan elszennyeződik, és a hiba ismét előjön, de érdemes tudni, mi a hiba oka, mielőtt bárkinek szétszerelnék a váltóját értelmetlenül, és ha ez a művelet kimaradt, akkor a felújított váltó sem fog szebben működni!

Hát igen egy 33-asnál ezzel a hibával együtt kell élni...

Üdvözlettel:

egy Alfa-tulaj

Kedves Alfa-tulaj!

Köszönjük, hogy megosztotta az olvasókkal a váltó titkát. Reméljük, hogy ezzel sok szerelőnek és tulajdonosnak nyújtunk segítséget.

Üdvözlettel:

Autódoki