Nem melegszik a Terrano motorja

2007.12.28. 14:34
Városban szinte teljesen hideg

Kedves Autódoki!

Nissan Terrano II, 2.7 TDI (1998-as). Augusztusban vásároltam, akkor is furcsa volt, de most a hidegben még megdöbbentőbb, hogy a motorhőmérséklet jelző alig mozdul el az alsó skáláról. Autópályán felmegy max. 1/3-ig, de városban szinte teljesen hideg motort jelez. Fűtés van, de nem túl erős. Normális jelenség? Műszer probléma? Ha tényleg alacsony a hőmérséklet, akkor nem károsodik a motor?

Köszönöm:

Olivér

Kedves Olivér!

Nem, semmiképpen nem normális, hogy az autó nem éri el az üzemi hőfokot. A hideg motorral közlekedés azon túl, hogy nem fűt az autó rendesen még megnövekedett kopást és gazdaságtalan, környezetszennyező üzemet is eredményez.

Otthoni gyorsdiagnosztika keretében érdemes megnézni, hogy elindulás után 20 kilométerrel, amikor a vízhőfok még alacsony, vajon meleg-e a hűtő? Ha a hűtő is kezd már melegedni, akkor az a probléma, hogy a termosztát nem zár és a motor állandóan forgatja az összes vizet, nem pedig csak a motorkör hűtését, amit fel is tudna melegíteni üzemihőfokra, majd a termosztát szabályozni az üzemi hőfokot.

Ha az autó jól fűtene, akkor gyanakodnék műszerhibára, de ebben az esetben két jelenség is a rosszul záró termosztátra utal.

Üdvözlettel:

Autódoki