1,9-es Fabia gázadáskor rángat

2007.12.28. 14:34
Mintha nem kapna üzemanyagot

Kedves Autódoki!

2001-es évjáratú, 230 000 km-t ment Skoda gázadáskor, -elvételkor rángat, mintha nem kapna üzemanyagot,ugyanakkor a négy éve beszerelt gyári cruiser nem müködik. Az uzemanyagszürö-csere után a sebességszabályozó egyszer müködött s nem volt rángás,durva reagálás gyorsításkor lassításkor. Az indítási hatásfok 70%-os,a még eredeti aksi (a gép szerint) jó. Nincs hibamegjelölés. Mi lehet a megfejtés?

Köszönöm:

Zoltán

Kedves Zoltán!

Érzésem szerint két hibáról beszélünk, mert a "cruiser" (gondolom sebességtartó automatika) csak néhány vezetékkel csatlakozik a motorvezérlőhöz, itt lehet valami hiba, a gázolajszűrő cseréjével nem függhet össze.

Ha a rángatás inkább lassabban bekövetkező teljesítményvesztés, akkor lehetséges, hogy a tankban lévő piszok tömíti el a tankszűrőt, ami a búvárcsőnél van, ha pedig hirtelen rántás, mintha a benzinesnél gyújtáskimaradás lenne, akkor inkább az adagoló tetején levő dózisállítómű (sdi modellnél induktív elven működő, HDK fejnek is nevezett egység) lehet hibás. Javaslom, hogy márkaszervizben vagy Bosch műhelyben kössék rá diagnosztikai műszerre, ez a dózisállító hibát vagy közvetlenül, vagy a mutatott érték alapján kijelzi. Én ez utóbbira tippelnék.

Üdvözlettel:

Autódoki