Menet közben leáll a turbó

2008.01.11. 13:31
A motor újraindítása után ismét megy

Kedves Autódoki!

2003as Skoda Octavia Combi 1,9 TDi 81 kW autóról van szó, 85000 km-t futott. A gond az hogy néha menet közben a turbó egyszerűen nem működik, mintha menet közben bedöglene. De ha leállok és újraindítom a motort akkor a turbó ismét működik. Tudna esetleg tanácsot adni hogy mi a hiba vagy mi okozza? Válaszát elöre is köszönöm.

Köszönöm:

Csaba

Kedves Csaba!

Az elmondás alapján arra következtetek, hogy a motorvezérlő vészüzembe teszi az autót, és csökkentett teljesítménnyel üzemel addig, amíg a gyújtás lekapcsolásával nem törlődik a vészprogram. Az autó valamilyen probléma miatt "betilt". Ez lehet megnövekedett turbonyomás, egy leragadt wastegate, vagy ha geometriás a turbó, akkor szoruló geometria miatt, esetleg az EGR szelep elektromos vezérlése miatt.

Én azt javasolom, hogy kössék rá diagnosztikai számítógépre, és az ilyen jellegű vészprogramba kerülés kódot generál, amit aztán a memóriából ki tudnak olvasni a szakszervizek. Valószínűleg csak valami egyszerű, alkatrészfelhasználás nélkül javítható hiba lesz, talán a turbónyomás szelep vagy az EGR mágnesszelepe ment tele olajjal.

Üdvözlettel:

Autódoki