Audi A6 kormánynyikorgása

2008.01.24. 11:34
Nem mindig áll fenn a jelenség

Kedves Autódoki!

Nemreg vettem egy 120e km-es 2005-os (uj design) Audi A6-ot. Egy erdekes jelensegre figyeltem fel par hettel a vasarlas utan. A kormany neha nyikorog (surlodasszeru hangot ad) a kormanyoszlopbol.
Furcsa, mivel nem mindig all fenn a jelenseg, de eddig nem sikerult rajonnom, hogy inkabb hidegben, vagy inkabb tobb allas utan tesz e igy. Mire gyanakszik, mit nezessek meg rajta?

Köszönöm:

Tamás

Kedves Tamás!

Két dologra tudok gondolni: az egyik a légzsák elektromos átvezetőjének nyikorgása, ez egy spirálisan feltekert órarugószerű elem, amely a kormány forgatásakor adhat hangot, a másik pedig a kombinált kapcsoló elhelyezkedése a kormányoszlopon. Ennél a modellnél, ahogy a korábbinál is, úgy kellett feltenni a kombi kapcsolót a kormányoszlopra, hogy a kormányagytól 1 mm-re legyen, ott kellett a bilincset rögzíteni. A kombikapcsolónak volt bizonyos mozgása. Ha ez túl közel van a kormányhoz, akkor esetleg hozzásúrlódhat a légzsák átvezető fix részéhez. A szerviz biztos könnyedén orvolsolja. Ha az átvezető nyikorog, súrlódik belül, az egy nehezebb ügy, mert ez zárt egység, leginkább csak cserélni lehet.

Üdvözlettel:

Autódoki