Visszajelző fények elalvása

2008.01.25. 14:12
Előtte vagy utána indítsam az autót?

Kedves Autódoki!

Az lenne a kérdésem hogy amikor beinditom az autót akkor várjam meg hogy eltűnnek a visszajelző fények vagy nem?
Pro: elvileg igen, mert akkor tuti ha elalszik a check engine lámpa, feltölt szépen a benzinpumpa, airbag lámpa elalszik etc.
Kontra: nem, mert a gyujtással betölt az összes elektronikus kütyü; rádió, navigáció, ülésfűtés, klima.... és csak utána indul be a motor, igy jól megterhelten...

Köszönöm:

Dávid

Kedves Dávid!

Általánosságban elmondhatjuk, hogy azon dolgoknak, amik igényelnek egy-két másodperc szünetet, van egy olyan védelme (starter interlock), ami nem engedélyezi a motor hamarabbi indítását. Ezt egyes autóknál meg is lehet figyelni, hogy hiába az azonnali kulcselfordítás, az indítómotor csak 1-2 gondolattal később kezd tekerni.

További védelem, hogy azok a fogyasztók, amelyek nagyobb áramot vesznek fel (komfort elektronikai berendezések, esetleg lámpa), indítózáskor lekapcsolódnak, ezt is egy elektronika vezérli a legtöbb (modern) autóban. Ha egyik sincs, tehát nem is kapcsolja le a fogyasztókat, nem is késlelteti az indítást semmi, akkor nyugodtan lehet indítani. Arra azért figyeltek a gyártók, hogy egy-egy hirtelen indításnál ne írja tele a tárolót hibakódokkal, illetve nehogy az legyen, hogy az indítómotornak nem jut elég áram akkor indítani, ha be van kapcsolva több fogyasztó.

Üdvözlettel:

Autódoki