7 éves Swift vezérműszíj-cseréje

2008.02.01. 22:04

90 ezret futott. Megéri a drágább?

Kedves Autódoki!

Kérdésem az lenne hogy a jelenlegi (7éves) 1,3 as 8 szelepes swiftembe 90 000 Km van, és szerintem már lassan esedékes már a vezérműszíj csere. Érdeklődtem már egy helyen ahol gyári feszítőt és egy jó minőségű szíjért kb. 10 000 forintot kérnének. A kérdésem az árral kapcsolatos, reális ez ? Egy ismerősöm tavaly egy másik helyen ezért 16 000- et füzetett. Vagy esetleg nézzek inkább drágábbat, bár sokszor nem takarja az ár a minőséget, erre már rájöttem többször.

Köszönöm:

B. Péter

Kedves Péter!

Árakról nem tudok mit mondani, mert az egyes kereskedők árrése annyira különbözik, hogy a drágább-jobb összefüggés teljesen felborul és hasznavehetelen. Én inkább onnan közelíteném meg, hogy csak olyan vezérműszíjat szabad venni, amin szerepel a gyártás dátuma és a lejárati idő, mert ezeknek van "szavatossági idejük", ami után kockázatos beépíteni. Komolyabb szíjakon ez fel van tüntetve a csomagoláson. Csak márkás szíjat érdemes venni, a Contitech és a Gates azok a márkák, amelyek az autógyárak 80%-ának első beszállítói. Ezek a szíjak egyértelműen gyári minőséget képviselnek. A csomagolás legyen sértetlen és tiszta.

Egyébként egyes gyártók 5-8 évben időben is korlátozzák a szíj futásteljesítményét, 5-8 év elteltével akkor is cserélni kell, ha az autó nem futott még annyit, hogy a futásteljesítmény szerint elérkezett legyen a csere.
Ezek alapján is én mindenképpen csereérettnek gondolnám a Swift szíját.

Üdvözlettel:

Autódoki