1,5-ös Niva tuningja

2008.02.01. 22:05

LPG-vel megejthető?

Kedves Autódoki!

1,5-ös Lada Niva az autó, a kérdés, hogy gázosítsunk vagy ne. A motor nem széria, jelenleg 90 LE körül teljesít, de szeretnénk bele egy 296-os vezérműtengelyt és további változtatásokat, amikkel a 110-120 LE is könnyen elképzelhető. A gázhoz semmit sem értek, ezért is fordultam Önhöz... Érdemes foglalkozni motortuninggal egyáltalán? Vagy a gáz is képes ugyanarra, mint a benzin? Sokan azt mondják a teljesítmény csökken, sokan azt, hogy nem.

Köszönöm:

Máté

Kedves Máté!

Elméletileg a gázüzemben is elérhető az a fajlagos teljesítmény, amit benzinüzem esetén tud a motor, természetesen ez függ a gázrendszertől. A korai rendszerek a tökéletlen porlasztás (helyesebben: gázosítás) miatt nem tudták azt, mint benzinüzemmel tudna a motor, ráadásul a fogyasztásuk is magasabb volt. A mai gázrendszerek ezekkel a sima reduktoros rendszerekkel csak távoli rokoni viszonyban vannak, ahogy a régi karburátorok a mai befecskendező rendszerekkel. Összefoglalva: akár ugyanolyan teljesítményre is képes lehet a tuningolt Lada-motor gázzal, mint benzinnel, ha a gázüzemet biztosító rendszer korszerű és a beépítése is megfelelő.

Az is igaz azonban, hogy a benzines tuninggal többen foglalkoznak, a gázbeépítésben járatos, jó műhelyt is nehéz találni, legalábbis a "sima" autószervizekhez képest. Talán ezért is van, hogy gázüzem a közlekedésre van optimalizálva általában, a sportolásra pedig a benzin marad.

Üdvözlettel:

Autódoki