Seat és az állítható magasságú futómű

2008.02.05. 13:55

Megéri a 100 ezer forintot?

Kedves Autódoki!

Először is Seat Toledo(1M) 99-es évjárat 1.6 motor 101 LE. Az lenne a kérdésem, hogy megéri e 100 000 Ft-ot kiadni FK állítható magasságú futóműre?Más nem jöhet szóba,mármint rugó vagy sport futómű csak állítható! Elég borsos ára van bár a piacon jó árnak számít de félek hogy a magyar utakon bírná e srapát.?Mert ha fél év vagy max 1 évet lehet elvárni tőle akkor nem adok ki rá annyi pénzt érte. Még annyi hogy én a látványra mennék legfőkébb nem a sportos vezetésre tehát normálisan lenne használva.
Ha rászánom magam Ön szerint kb mennyit(km-ben) várhatok el a futóműtől? Tudom hogy nagyon nehéz erre válaszolni, de megköszönném ha megtenné.

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Ez egy állandóan visszatérő kérdés, sokunkat foglalkoztat a sportfutómű, engem is. Az FK az egyik legjobb, még megfizethető készleteket kínálja, a HighSport nem állatható csillapítású, a KonigSport pedig állítható csillapítású, mindkettő állítható magasságú. Kapható FK ültetőrugó is, de az nem ajánlom, mert a kemény, progresszív hangolású rugóval a gyári lengécsillapító nem birkózik meg, a kis elmozdulások is nagy erőket generálnak, a széria gátló gyenge ehhez, az autó nem viselkedik jól.

Az FK futómű élettartamáról nem sokat tudok mondani, azt azonban mindenképpen vedd figyelembe, hogy a futómű keménysége nemcsak magukat a rugózó elemeket veszi igénybe, hanem a karosszéria minden részét, a torziós merevségét csökkenti, idővel az összes műanyag nyiszogni-zörögni kezd, és ha a Konigsportot választod a kemény rugókkal akkor a motortartó bakokat is sűrűn kell cserélni, mert megereszkednek. Az Konigsport eleve -35 mm-ről indul, tehát gyári magasságba nem lehet tenni, magasabb (ez nincs szabályozva Magyarországon!) fekvőrendőrön az autó leér... Padkára állás Budapesten szinte lehetetlen.

Élettartama nagyon függ a használat módjától és az utaktól, amin közlekedik, de több cég van itthon, amely vállaja a felújításást, nem egetverő összegért. A tapasztalatom az azonban, hogy elég sokat kibírnak szivárgás és egyéb hiba nélkül 40-50 ezer km-t biztosan. Van akinek ez 4-5 év...

Üdvözlettel:

Autódoki