Új Aurisom 6,5 litert fogyaszt

2008.02.08. 14:02

Másféllel több, mint a gyári adat

Kedves Autódoki!

Egy hete vettem egy 1.4D4D Toyota Aurist,kicsit elvagyok keseredve a fogyasztása miatt.Nagyon finom vezetési stilusban autópályán,120-130között6.5 litert ivott meg!Ez másfél literrel több mint a gyári adat!Szerinted ez a többlet fogyasztás a nyers,új, motor miatt van??? Merthogy, minden fórumon nagyon jókat irtak erről a motorról és a fogyasztásáról! Állitólag nem lehet 6liter fölé tolni!?

Köszönöm:

Laura

Kedves Laura!

Nagyon sokan panaszkodnak a katalógusadat fogyasztás és a valós fogyasztás közötti eltérésről. Az új autó esetében erre még rátesz az új motor esetleg szorosabb illesztése, de ez nem jelent 2 litert...

Én magam részéről nem szoktam különböző fórumokon elhangzó fogyasztásokra sokat adni, mert valaki feltesz egy 3%-kal kisebb gördülősugarú könnyűfém felnit, ettől azonnal csalni kezd a napi számlálója és sebességmérője ezért tudtán kívül behazudik 5-8 %-kal jobb fogyasztást stb.

A katalógusadat fogyasztás az új norma szerint (tehát nem a régi 90/120/város) is kissé csalós, mert viszonylag sok a konstans üzem benne, ahol a turbónyomás és így a befecskendezett mennyiség is visszaesik, az autó nagyon gazdaságos. A hétköznapi üzemben az autó sokszor gyorsít, az átlagos turbónyomás magasabb, többet tol be a befecskendező rendszer, mert nagyobb teljesítményt veszünk ki, pláne városban, a fogyasztás pedig magas lesz.

Én azt javasolom, hogy várjon kb. 2000-3000 km futásteljesítményig, majd akkor mérje meg párszor a valós fogyasztást, pl. konstans tempónál autópályán, ha akkor megfelelő érték jön ki, akkor a motor rendben van, műszaki oka (hiba) nincs a túlfogyasztásnak, konstrukciós oka van, de ezen nem segíthetünk...

Üdvözlettel:

Autódoki