Zajos a 2004-es Cordobám

2008.02.08. 14:03

Hogyan lehet halkítani?

Kedves Autódoki!

2004-es Cordobám van, véleményem szerint hangos motorral. Az 1.4-es benzinest ha 3000 fülé pörgetem, már zajos a fülke. A motorháztetőn nincs hő/hangszigetelés, tetetnék bele, ha javasolja. A tűzfal környékére gondolom macerásabb lenne plusz szigetelést juttatni...

Köszönöm:

Norbert

Kedves Norbert!

Sajnos a zajcsökkentés nem ilyen egyszerű. A zaj tulajdonképpen három fő helyről jut be az utastérbe, a tűzfalon keresztül, az utastér egyéb határfelületein keresztül, pl. ablakok, valamint a legjelentősebb a karosszéria által továbbított rezgés, azaz zaj. A motortér tetejének hangszigetelése csökkenti a közeltéri külső zajt és minimálisan az utastérbe jutó zajt is, de ez nem számottevő. A tűzfal elég jól szigetelve van, nehéz lenne hatékonyan tovább szigetelni, legalábbis a munka nem éri meg az eredményt.

A probléma a motorfelfüggesztő elemeken a karosszériára jutó rezgés, aminek egy része a hallható frekvenciába esik, zajt generál. Ennek csökkentése sem otthoni csináldmagad meló, a gyárak is nagyon sokat dolgoznak ezen. Az egyik megoldás a teljes motor-váltó komplexum segédkeretre szerelése (természetesen gumibakokon álló motor) és a segédkeret további rugózó (szigetelő) elemekkel a kocsiszekrényhez rögzítése. Még ekkor is problémák vannak, mert a zaj frekvenciája a fordulattal változik, erre megoldás a keménységét változtató felfüggesztőelem (visco-mount, hydro-mount stb.)
Hatékony zajcsökkentést nehéz otthon csinálni, még gyártói szinten is relatíve költséges dolog.

Üdvözlettel:

Autódoki