Kipufogógáz visszavezetése

2008.02.18. 18:16

Erőtlen a 2,2-es Omega DTI

Kedves Autódoki!

Opel Omega 2.2dti autóm elkormolódás miatt hengerfejfelújításon esett át. A hengerfejes szakember tanácsára lezártuk a kipufogó gáz visszavezetését, az EGR szelep vákuumos működéséhez nem nyúltunk. Részterhelésen azonban sárga hibajelzés és erőtlen motor. Az EGR szelepnél találtam egy szondát. Kérdésem: Szoftveresen ki lehet-e iktatni az elektromos jel ellenőrzését az ecu-ból ?

Köszönöm:

Gyetván Tamás

Kedves Tamás!

Nekem kicsit sántít a dolog, mert "elkormolódás miatt" ritkán szokott a hengerfej annyira tönkremenni, hogy le kelljen venni, leginkább csak a szívócső szűkül be és telítődik korommal, erősen csökkentve a teljesítményt.

Ami pedig az EGR kikapcsolását illeti, teljesen szoftveresen kikpcsolni nem lehet, hanem működését lehet visszaállítani százalékosan. Természetsen chiptuningosok ki tudják kapcsolni, de ahhoz kell egy program, át kell írni stb. A visszaállítást pedig diagnosztikai szoftverre is meg lehet tenni.

A másik érdekesség, hogy ha a kipufogógáz útját lezárjuk, akkor az EGR-szelep továbbra is működik, elektronikus hibát nem jelezhet, mert a kipufogógáz visszaáramlását nem ellenőrzi. Véleményem szerint a hibajelzés vagy a szelep hibájából vagy valami más elektronikus hibából adódik. Önmagában a szelep "ledugózásától" nem.

Üdvözlettel:

Autódoki