Okozhat gondot a túltöltött olaj?

2008.02.28. 10:41

A max. fölött egy centivel van

Kedves Autódoki!

Az 1.2 16v. 2003-as puntomba a nívópálcán a max érték felett, kb:egy cetivel magasabban van az olaj. Okozhat ez esetleg valami problémát?

Köszönöm:

Zsolt

Kedves Zsolt!

Az olajtúltöltés csak akkor okoz problémát, amikor már olyan magas az olajszint, hogy a motor karterszellőzése nem biztosított, túl sok olaj kerül a szellőzőrendszerbe, esetleg visszajut a szívóoldalra és égéstérbe kerülve füstöl, a katalizátort is károsíthatja. Ennek már látható jelei vannak. Az is lehet, hogy a főtengely szimmeringnél a forgattyúsmechanizmus által felvert nagyobb mennyiség miatt esetenként olajfolyást is okoz, de el szeretném oszlatni azt a tévhitet, hogy a magas olajszint magasabbbá teszi az olajnyomást. Az olajnyomásnak nincs köze az olajszinthez, ha csak nem olyan alacsony az olajszint, hogy az olajszivattyú már nem képes felszívni, akkor pedig az olajnyomás nulla.

Nem érdemes az olajat túltölteni, de ha a max és min jelzés között van 2-3 centiméter, akkor ha egy centivel túlmegyünk a szinten még nem okoz problémát. Ha mégis tapasztalunk valami rendelleneset, füstölést, akkor mindenképpen szívjunk le belőle legalább maximum szintig.

Üdvözlettel:

Autódoki