Lambda-szonda garanciális cseréje

2008.03.21. 18:40

A szavatosság és az idő

Kedves Autódoki!

Érdeklődni szeretnék az ügyben, hogy az 5 éves VW Golf-ban 22hónapja 60ezer forintért kicserélt lambdaszonda meghibásodott. Ezt mivel 24 hónap garancia volt rá, kicserélték márkaszervízben. De erről semmiféle papírt nem adtak és közölték, hogy ez a szonda innéttől nem garanciális. Tehát ha megint elromlik mondjuk 2 hónap múlva, akkor fizetnem kell már az újért.
Szeretném tudni, hogy ez rendjén van-e így, vagy a most beszerelt szondára is kell kapnom valamennyi garanciát?

Köszönöm:

Szilágyi Attila

Kedves Attila!

Kicsit furcsa, de igaz. Amennyiben egy alkatrészt kicseréltet az autóban, arra a kötelezően adandó, vagy a gyártó által önként vállalt értéktől függő "alkatrészgarancia" minden esetben van, de a garanciális idő alatt garanciában cserélt (tehát nem fizető) alkatrészekre a garancia nem hosszabodik meg automatikusan, hanem a vásárolt és beszerelt alkatrész garanciaidejével együtt lejár. Ezt több oldalról lehet közelíteni, az egyik magyarázat az, hogy csak arra van garancia, amiért fizetünk, amit ingyen kapunk, arra nincs.

A termékszavatosságra és jótállásra vonatkozó törvények Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozása után a jogharmonizáció következtében sok dolgban módosultak, sajnos nem mindig, sőt általában nem a fogyasztó előnyére.

Üdvözlettel:

Autódoki