Varázsszer a motortisztító folyadék?

2008.03.28. 20:04

Vagy csak üzleti fogás?

Kedves Autódoki!

Az lenne a kérdésem , hogy van-e értelme a különböző motorbelső tisztitó adalékoknak? pl : injektor és porlasztó vagy esetleg hidrotőke ... Mennyiben hasznosak ezek vagy csupán jó üzleti fogások a hiszékeny autosnak?

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

A motorbelső-tisztítók valójában növelt oldószertartalmú olajadalékok, amelyek a motorolaj detergens-diszpergens tulajdonságán túl további tisztító hatásúak, főként gyantás lerakódásokkal szemben hatékonyak és a motorolaj különböző csapadékai, maradó koksz lerakódásival (feketeiszap) szemben. Maguk a szerek egyáltalán nem csodaszerek, ezek kimutatható oldószerhatással rendelkeznek, és nem a szemfényvesztés kategóriába esnek. A kérdés az, hogy van-e értelme használni egy korszerű, jó belső tömítettségű és korszerű kenőolajjal üzemeltetet motornál.

A korszerű kenőanyagok magas adalékoltságuk révén a motorbelső nagyon tisztán tartják, kevés lerakódás képződik, a lebegtetett szennyeződéseket a szűrő kiszűri. Idősebb, kopott motoroknál, valamint kedvezőtlen körülmények között üzemelő motoroknál (sok rövid út vagy nagy terhelés, túlmelegedés stb.) a lerakódások megnövekedhetnek, az olajteknőben több feketeiszap képződik, a motor teljes belsejében fekete lerakódások keletkeznek, ezek ellen nagyon jól a kisebb nagyobb rendszerességgel használt motorbelső-tisztítók. Új, jó állapotú, viszonylag kevesett futott motoroknál előnye, jótékony hatása nem jön ki.
Mindig tartsuk be a dobozra írt alkalmazási utasítást, némelyik változattal elindulni, terhelni a motort tilos.

Üdvözlettel:

Autódoki