Kopog a lengéscsillapító

2008.03.28. 20:06

Nagyobb kereket ajánlottak

Kedves Autódoki!

Nekem van egy 2006. novemberi Honda Civic-em 1.8 sedan.(legújabb). Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy mint a levelem tárgya is mutatja, a lengéscsillapítók szerintem nem megfelelően működnek. Ez álltalában akkor mutatkozik amikor többen ülünk az autóban. Nagyon kopog ekkor a futómű. Ennek a hibának a észrevételezése után elvittem a szakszervízbe az autót. Elmondtam nekik is a problémát. Ők erre azt mondták ,hogy jó akkor menjünk egy próba kört. A szerelővel kimentem ő azt mondta nem hall semmit, erre ki vitt valamiféle szántásba, ott is azt mondta, hogy még így se hall semmit úgy hogy ennek semmi baja. Megmérték a lengéscsillapítókat az értékek 45-60% közé estek. Azt mondták,hogy ez nagyon jó. Azt tanácsolták ,hogy vegyek rá nagyobb kerekeket. Most 15-s felni van rajta 195/65 r15-s méretű gumi. Én úgy tudom minél nagyobb a kerék annál jobban terheli a lengéscsillapítót. Szóval ennyi a történet a kérdés pedig az, hogy valóban megfelelőek-e az értékek? Mit tanácsolna nekem ez ügyben? Mit lehet ilyenkor tenni?

Köszönöm:

Máté

Kedves Máté!

Ha a lengécsillapító mérésekor a maradó talperő elvén mértek, akkor a 45-60% valóban jó érték, valószínűleg nem ez okozza a kopogást. Egyébként is, kopogást a lengécsillapító általában csak akkor okoz, ha már csillapítása nulla és a kerék az útról felpattog, vagy ha a lengéscsillapító szárban valami teljesen széthullott. Én azt gondolom itt valami futóműelem kopog, amire Ön már ki van hegyezve, de a szerelő nem hallja. (Gyakori probléma, hogy a szerelőknek kevés valós tapasztalatuk van egy-egy modell hangjával, viselkedésével, vezetésével kapcsolatban.)

Én azt javasolom, nyittasson egy munkalapot a szakszervizben, írassa rá, hogy kopogást észlelt, de a szerelő nem hallotta, majd egy másodpéldányát tegye el. Az ilyen jellegű kopogások nem szoktak azonos szinten maradni, ha valóban valami kotyog, kopog, lógása megnövekedett, és várhatósan erősödni fog. Gondolom az autó még garanciális, ha esetleg a garanciaidőn kívül érkezik el ez a pillanat, amikor a kopogás tovább erősödik, akkor Ön igazolhatja, hogy a hibát már garanciaidőben jelezte.
Nem jellemző, hogy a szervizek a garancia teljesítése alól ki akarnak bújni, inkább azt szeretnék elkerülni, hogy hibátlan alkatrészeket cseréljenek a gyártó költségén "hátha ez kopogott" jeligével. Néha a szerelő tényleg nem hallja. Ilyenkor esetleg célraveztető lehet másik szervizt is megkeresni.

Üdvözlettel:

Autódoki