Mi az EGR? Hol lakik?

2008.03.31. 20:55

Házi orvoslási lehetőségek

Kedves Autódoki!

Lehet, hogy most egy nagyon egyszerű kérdéssel fárasztom Önt. Nemrég lettem egy 2001-es 1.6 16V G Astra tulajdonosa, és több írást olvastam az EGR problémákról. Hogy tisztában legyek ennek előfordulhatóságával, orvosolhatóságával, megelőzhetőségével, szeretném megkérdezni, hogy mi is az az EGR szelep, hol található az autómban? Hogy lehet megelőzni, vagy házilag orvosolni az emlegetett elkormolódását? Van e más gond is vele, vagy csak a kormolódás fordul elő? Hogy nyílvánulnak meg a hibák?

Köszönöm:

B. Laci

Kedves Laci!

Az EGR- (Exhaust Gas Recirculation - kipufogógáz-visszavezetés) szelep a kipufogógáz egy részét vezeti vissza a szívóoldalra, így csökkentve a beszívott oxigén mennyiségét, ezzel csökkentve az égés hőfokát, amitől pedig a nitrogén-oxid-kibocsátás csökken. Ez a visszavezetés csak bizonyos üzemállapotokban (részterhelésen) van, általában zárva van a szelep. A szelep vezérlése elektromos úton történik, közvetlenül a motorvezérklőtől kap jelet és modelltől függően a működést, a véghelyzeteket monitorozza a rendszer vagy közvetlenül vagy közvetve. Általában a hengerfejhez közl a szívóoldalon van a becsatlakozása a kipufogócsonkról jövő csőnek, itt a szelep maga, néha vízhűtéssel a meleg miatt.
Benzines modelleknél az EGR-hiba ritkábban fordul elő, mert a kipufogógáz nem tartalmaz annyi kormot, dízeleknél az elsődleges hibát ez szokta okozni a szelep működésében.

A hiba általában úgy jelentkezik, hogy a meleg vagy a korom hatására a működtető mechanika (egyszerű membrán, általában) megszorul, nem tud zárni, és azon túl, hogy hibajelet generál (check engine lámpa) hullámzó alapjáratot, kis teljesítményvesztést is okoz. Egy tisztítás, ritkább esetben csak a csere segít a problémát megoldani. Benzines modelleknél, és jól működő, nem módosítot vezérlésű (chiptuning) elektronikus dízel modelleknél a hiba ritkán fordul elő.

Üdvözlettel:

Autódoki