1,4-es Corollába sportlégszűrő

2008.03.31. 20:55

Megéri a beruházás?

Kedves Autódoki!

Szeretném a vélemnyét kikérni a sportlégszűrőkről. Érdemes e beletenni a kocsiba, valóban javul e általa a gyorsulás, bizonyos esetekekben csökken e a fogyasztás és nem csökkenti e a motor élettartamát. És nem túl pepecs munka e a tisztítása. Nekem egy 2002 1.4 -es benzines Corollám van, és zavar, hogy rosszul gyorsul. Ezért találtam ki, hogy veszek bele a gyári helyére a K&n légszűrő betétet, ennek az ára azonban 20ezer körül van és most vacilálok, hogy megéri-e a beruházás.

Köszönöm:

Tomi

Kedves Tomi!

A sportlégszűrő más elven szűr, mint a gyártók által alkalmazott száraz papírelemes szűrő, jó állapotban tartva, megfelelő rendszerességgel és megfelelő anyaggal nedvesítve a szűrési hatásfoka megközelíti, sőt meg is haladhatja a papírbetétes szűrőét, tehát ha minden optimális, az élettartamot nem befolyásolja negatívan. Ha a szűrő száraz vagy átszív, akkor a motorba bejutnak a szennyeződések, ami a papírszűrőnél csak dugulást, többletfogyasztást okoz, motorkárt, megnövekedett kopást nem.

Teljesítménynövelő hatása akkor érvényesül, ha a motor töltéscseréjét jobbá tudja tenni, a szívóoldalon kisebb áramlási ellenállást képezve. Amennyiben a teljes töltéscserének a levegőszűrő legszűkebb keresztmetszete (előfordulhat, de ritka), ez okozza a legnagyobb fojtást, akkor akár 2-4 lóerőtöbbletet is elérhetünk elméletileg. A valóság azonban nem ez, hanem általában a sportszűrő csak egyéb módosításokkal (szívócső, kipufogó, néha még vezérlés is) tudja valamilyen szinten megnövelni a teljesítményt, mert hiába lesz kisebb a fojtása a szívóoldalnak, ha a vezérlési időktől vagy a kipufogórendszertől nem tud a gyorsabb töltéscsere lezajlani.
Egy kicsit nagyobb szívási zajunk lesz, és a szűrő tisztaságára ügyelni kell, akár egy vidéki út után, amikor meglátogattuk a nagypapa borospincéjét a poros dűlőúton, a szűrő azonnal tisztításra szorulhat...

Én azt gondolom, hogy nem éri meg a napi használatú autónkat nem erre a célra fejlesztett "tuning" alkatrészekkel felszerelni, többet vesztünk vele, mint nyerünk. A pesszimális eset pedig az, hogy semmit sem nyerünk vele teljesítményben, de a kényelmetlenségek akkor is ott lesznek.

Üdvözlettel:

Autódoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.