Befúvómotor vs. pollenszűrő

2008.04.09. 22:38

Tönkremehet a motor, ha a szűrő koszos?

Kedves Autódoki!

3 éves Hyundai Accentem hamarosan az utolsó kötelező szervízéhez ér. A szervíz munkafelvevő munkatársa nagyon kardoskodott a pollenszűrők cseréje mellett. Ami bennem kérdést vet fel: tavaly nyáron, túl két kötelező szervízen - ahol senkinek még csak eszébe sem jutott hasonló -, az én kérésemre cserélték ki a szűrőket. Ma kétkedő pillantásomra azonnal "támadott" a kolléga: "A fűtőmotor csere sokkal jobban fog fájni!". Valós az aggodalma?

Köszönöm:

Horváth Géza

Kedves Géza!

A pollenszűrő vagy kabinszűrő egy olyan extra, ami inkább a kényelmet és egyes esetekben az egészséget szolgálja, mintsem a szellőzőmotor védelmét. A nem pollenszűrős autókban sincs más illesztésű vagy külön szűrővel ellátott befúvómotor, mint a kabinszűrősökben, noha nyilvánvaló, hogy a tiszta levegő kevésbé viseli meg a motor primitív csapágyazását és szerkezeti részeit, mint a szűrt, tiszta levegő.

A tapasztalat az, hogy pollenszűrőt évente mindenképpen érdemes cserélni, ez a jó kabinszellőzés és jó párátlanítás alapfeltétele, a befúvómotort nem fogja tönkretenni akkor sem, ha a szűrő elkoszolódott.
Ha arra gondol, hogy annyira blokkolja a levegő útját, hogy a motor túlmelegedik, nos ilyennel sem találkoztam még, nem hiszem, hogy ez egy valós probléma lenne.

Üdvözlettel:

Autódoki