Csúszik az automata váltó

2008.05.15. 19:23

2-3. és 3-4. fokozat között

Kedves Autódoki!

2.8 Ford Galaxy 96-os évjáratú autómban az automata váltó 2 és 3 illetve 3és 4 fokozat kapcsolásakor csúszik. A Ford szervizben azt mondták, hogy nem javítják csak gyári felújítottra cserélik. Az viszont nagyon drága. Nem lehet ezt a hibát javítani ennél a váltónál? Ha lehet hol érdemes megpróbálni?

Köszönöm:

Petry Csaba

Kedves Csaba!

Bevett szokás, hogy a márkaszervizek nem javítják a nagy szaktudást, speciális felkészülést és sok célszerszámot igénylő automata váltókat, hanem úgynevezett gyári felújítottra (tulajdonképpen új váltóra) cserélik vagy garanciában vagy fizetős javítás keretében. Ez utóbbi esetben a tulajdonost terhelő költség jelentős, azonban egy új váltót kap az autó.

Vannak azonban specializálódott, automataváltó-javító műhelyek Budapesten is, akik az ilyen jellegű munkákat meg tudják oldani, ha csak egy fokozat problémás, akkor azt, ha több dolgot is ki kell cserélni, akkor arra is javaslatot tesznek. Tudni kell azonban, hogy az automata váltó megbontása is tetemes költség nemcsak a kiszerelés nehézkessége miatt, hanem az új tömítéskészlet miatt is, amit mindig alkalmazni kell. Néha érdemes teljesen felújíttattni a váltót, mert nem lenne gazdaságos 50 ezer kilométer múlva ismét szétszedni egy másik hiba miatt, ami szintén a természetes kopás eredménye. Egy jó műhely ezt is megnézni, javasolja a szükséges cseréket.
Nem akarok itt egyik cégnek sem reklámot csinálni, Ön is biztosan megtalálja őket.

Üdvözlettel:

Autódoki