Chiptuninggal 35 lóerő plusz?

2008.05.19. 20:01

Mindössze 100 ezerért

Kedves Autódoki!

Szándékomban van vásárolni egy 1,9 tdi 105 LE új Passátot. Az ára igen kedvezo a 140LE-hez képest, ugyanazzal a felszereltséggel. A kereskedésben azt mondják kb. 100 000 Ft-ért beszerelnek egy úgynevezett chip tuningot és a teljesítménye megközelíti a 140 LE autóét. Kérdésem lenne tanácsolja e Ön beszerelni ezt a chipet ha igen miért ha nem akkor azt is írja meg nekem.

Köszönöm:

Tóth Tibor

Kedves Tibor!

Sokszor felmerülő kérdés a chiptuning, csináljuk vagy ne, árt-e vagy sem, meddig bírja stb.
A chiptuning és az utólagosan ráakasztott többféle elven muködo powerboxok mind egy dolgot csinálnak: az adott beszívott (turbó által benyomott) levegőhöz elektronikus furmánnyal több tüzelőanyagot ad, ezáltal a teljesítménye nagyobb lesz az autónak. Ebből két dolog biztosan következik. Nagyobb lesz a motor mechanikus és termikus igénybevétele, valamint a károsanyag-kibocsátása is megnő. Akkor is több károsanyag és korom jön ki a csövön, ha ezt nem látjuk, a műszerek mérni fogják. A több korom az esetleges részecskeszűrőt hamarabb megsüketíti, a katalizátort megvakítja, mindkettő várható élettartama csökken, annak függvényében, hogy a chip hogy van megírva, a box pedig mit állít, milyen módon.

A várható élettartam-csökkenés attól is függ, hogy az autót miként használjuk, mennyire élünk az elektronikus beavatkozás által biztosított többletteljesítménnyel. A mechanikus igénybevétel még messze belül lesz az alkatrészek tűrésén, egyes autógyárak pénzt nem kímélő módon túlméreteznek, noha ez a túlméretezés már meg sem közelíti a 20 évvel ezelőttit... Mindenestere nem fog szétdőlni az első kilométeren.
Én a magam részéről nem javasolom az ilyen jellegű beavatkozást, több hátránnyal jár, mint az a teljesítménynövekmény, amit hoz.

A 140 lovas modell egyébként nemcsak a vezérlőelektronikában tér el a 105 lovastól, ez sem véletlenül van így.

Üdvözlettel:

Autódoki