Esőre érzékeny Peugeot 206

2008.05.20. 18:51

Pár napos száradás után indul

Kedves Autódoki!

Peugeot 206 1,4-es benzines autóm hibája a következo. Esos idoben nem tudom beindítani. Pár napos piheno (száradás) után megint indul. Ez a probléma már kétszer elofordult 1 éves koráig, akkor mindkétszer komputert cseréltek benne. 1400 km-re vagyok Bp-tol, elvittem egy szakszervízbe és itt is ugyanazt javasolták. Garancia nem lévén igen érzékenyen érintett az árajánlat. Nem lehetséges, hogy csak egy egyszeru csatlakozó problémáról (típushiba) van szó, és ha igen hol találom? Szerintem ha a komputer annyira rossz lenne, soha sem indulna. Szóval csere vagy nem csere, ez itt a kérdés!

Köszönöm:

Ákos

Kedves Ákos!

Ezek a hibák a legrosszabbak, mert nagyon nehéz diagnosztizálni. Annyira egyszerű rámondani, hogy a "kompjútert kell cserélni", mert hiszen úgysem tudunk hirtelen mást tenni, lehet a kasszához fáradni...
Ha viszont rászánunk egy kicsit több időt, akkor bizony szépen szűkíthetjük a kört. Először is, miért nem indul? Befecskedezés nincs? Vagy gyújtás? Adnak a megfelelő szenzorok jelet? Ha megtaláljuk, mi nem ad jelet, gyakorlatilag megvan a hiba.

Ha minden szenzor ad jelet (pl. főtengely-pozíció), de ezt nem a vezérlőben, hanem előtte tudjuk lemérni, akkor még mindig lehet, hogy a jel nem jut be a vezérlőegységbe, ha ezt csak nedves időben teszi, akkor egy kis hőlégfúvó pisztolyos bohóckodás gyakran leszűkíti a helyet, hová kellett irányítani ahhoz, hogy egyszercsak induljon.

Ha a jel bejut, de mégsincs kivezérlés, mondjuk az injektor felé, még akkor is lehet, hogy egy kicsit okosabb tévészerelő észrveszi a megpattant nyáklapon a hibát, ami csak szárazon vezet... stb. Innen kezdve már a márkaszerviz a cserét javasolja, de a vezérlő belsejében is lehet olyan probléma, aminek megoldásához nem kell atomtudósnak lenni.

Én azt javaslom, hogy egy türelmes és alapos szerelőnek adja át az autót, aki pedig az első 3 perc elmúltával vezérlőegység-cserét javasol, annak kívánjon szép napot és hagyja ott. Egy ilyen hibát nem diagnosztizál senki 3 perc alatt, maximum megtippel. De azt ne az Ön kontójára tegye...

Üdvözlettel:

Autódoki